Hjemmelavet læringstårn ⇛ Sådan gjorde jeg trin for trin

Efter længere betænkningstid og flere timer brugt på at søge internettet tyndt efter et læringstårn, der var til at betale, tog jeg endelig en beslutning. Jeg ville lave et hjemmelavet læringstårn til min datter på 1,5 år. 

At bygge et hjemmelavet læringstårn har ikke kun været utroligt givende, men også har givet mig en dybere forståelse for, hvordan man skaber et sikkert og funktionelt møbel, der kan støtte børns udvikling og nysgerrighed. I dette blogindlæg vil jeg gennemgå mit projekt trin for trin.

Disclaimer: Jeg er gør-det-selv-mand og har derfor ingen håndværksmæssig baggrund. Alt er selvlært, og det jeg udtaler mig om er baseret alene på personlige erfaringer i mit eget gør-det-selv arbejde i forbindelse med renoveringer.

hjemmelavet læringstårn

Hvad er et læringstårn?

Et læringstårn er designet til at give børn mulighed for at nå op til køkkenbordets højde på en sikker måde. Dette enkle, men geniale møbel tillader de små at deltage i dagligdags aktiviteter som madlavning, opvask eller blot at være en del af familieinteraktioner på køkkenbordet uden risiko for at falde. Denne deltagelse fremmer ikke kun barnets nysgerrighed og lyst til at lære men styrker også deres selvstændighed og selvtillid.

Læringstårnet er ikke blot en trækonstruktion med trin og en platform; det er en investering i dit barns udvikling. Det skaber en sikker base, hvorfra de kan udforske, eksperimentere og lære ved at gøre – alt sammen ved din side. Disse oplevelser er uvurderlige for et barns tidlige læring og udvikling af motoriske færdigheder, og det at lave et læringstårn selv tilføjer endnu et lag af personlig værdi til dette redskab.

Så et læringstårn er mere end bare et møbel. Det er en brobygning mellem barnets ønske om at være en del af de voksnes verden og forældrenes ønske om at opdrage børn, der er nysgerrige, uafhængige, og har lysten til at lære.

Vil du hellere købe et færdiglavet, så kan jeg anbefale at kigge på udvalget af læringstårne hos Hemmingsen Kids.

hjemmelavet læringstårn til børn

Sådan lavede jeg et hjemmelavet læringstårn

1. Det grå guld i skuret

Sådan helt lavpraktisk begyndte jeg egentlig projektet ved at søge på Pinterest efter et læringstårn, som jeg kunne bygge ud fra. Her faldt jeg over et, hvor man havde brugt en skammel fra Ikea og bygget oven på den. Da jeg havde netop sådan en skammel i overskud fra vores renovering, var det et naturligt valg.

2. Hvad skal jeg ellers bruge?

Det var jo fantastisk (og heldigt), at jeg havde en skammel stående i skuret, som jeg kunne bruge, men jeg skulle også bruge noget træ. Tilfældigvis havde jeg nogle rester liggende. Det var lidt af hvert som reglar, en sokkel og en afskåret OSB plade.

3. Byg skabelonen 

Med alle materialer foran mig kunne jeg nu begynde at bygge skabelonen – altså tårnet i sin rå udgave. Jeg målte først op i de dimensioner, som jeg skulle bruge og begyndte herefter at skære til med rundsaven. Da jeg havde fået sat OSB pladen på skamlen og fået monteret reglarene, begyndte jeg at slibe godt og grundigt. Mit mål var at få bløde kanter og ingen løse splinter for naturligvis at undgå, at den lille skulle enten skære sig eller få splinter i fingrene, når hun kravler op. 

hjemmelavet læringstårn proces

4. Maling og finish

Da skabelonen var færdigbygget, og jeg foran mig havde noget, der lignede et hjemmelavet læringstårn, skulle det først og fremmest testes af. Efter godkendelse fra den lille var det tid til maling. Jeg hoppede i bilen og kørte i den lokale Jem&Fix, hvor jeg fandt noget sort træmaling til formålet. Jeg påførte første lag, lod det tørre og påførte andet lag. Jeg sørgede for, at give det et tykt lag, så eventuelle revner og splinter blev dækket af malingen. Da det var tørt, var det klar til brug. 1. stk. hjemmelavet læringstårn.

FAQ om hjemmelavet læringstårn

Hvilke materialer skal jeg bruge for at bygge et læringstårn?

Til et standard læringstårn vil du typisk have brug for træplader og reglar, skruer, en boremaskine, sandpapir, maling eller lak til finish, og måske nogle filtdutter så dit hjemmelavet læringstårn ikke ridser dit køkken. Valget af trætype kan variere efter budget og præferencer.

Kan jeg tilføje justerbare niveauer til et læringstårn?

Ja, det er muligt at designe et læringstårn med justerbare niveauer. Dette kræver dog en smule ekstra arbejde og planlægning, men det kan forlænge tårnets anvendelighed, da barnet vokser.

Hvorfor bygge et læringstårn selv?

At bygge et læringstårn selv giver dig mulighed for at tilpasse det efter dit barns størrelse, dit køkkens layout og din personlige stil. Derudover kan det være en økonomisk løsning, og processen med at bygge det kan være en tilfredsstillende DIY-oplevelse.

Hvordan sikrer jeg, at tårnet er sikkert for mit barn at bruge?

Sikkerheden er afgørende. Sørg for, at tårnet er stabilt og ikke kan tippe. Afrund skarpe kanter og hjørner, og sørg for, at alle skruer er strammet og flugter med træets overflade. Overvej også en sikkerhedsbøjle eller tykke reglar hele vejen rundt, så barnet ikke kan falde ud.

Hvor høj skal et læringstårn være?

Højden på et læringstårn bør afstemmes efter dit køkkenbord og barnets højde. En god tommelfingerregel er at sikre, at barnet kan nå bordpladen, mens deres fødder står sikkert på tårnets platform.

Er der særlige finish eller maling, jeg skal bruge?

Brug en børnevenlig, ikke-giftig finish eller maling til dit læringstårn, især hvis der er risiko for, at barnet kunne bide eller slikke på træet. Dette sikrer, at tårnet er sikkert og holdbart, selv under flittig brug.

Jeg fandt en fin træmaling i jem og fix, som efter ekspedientens vejledning var sikker at bruge til et hjemmelavet læringstårn.

Afsluttende ord

At tage skridtet til at bygge et hjemmelavet læringstårn er mere end bare et weekendprojekt; det er en investering i dit barns udvikling, nysgerrighed og selvstændighed. Gennem dette blogindlæg har jeg guidet dig gennem de vigtigste aspekter af at designe og konstruere et hjemmelavet læringstårn, fra de indledende overvejelser omkring design og sikkerhed, til valget af materialer og den endelige samling.

Jeg håber, at dette blogindlæg har inspireret dig til at starte på dit eget DIY-projekt og opleve glæden ved at se dit barn interagere med et møbel, du selv har skabt. Husk at hvert snit, hver skrue og hvert lag maling er en del af en større rejse mod læring og opdagelse, ikke kun for dit barn, men også for dig.

Tak fordi du fulgte med, og lykke til med dit hjemmelavede læringstårn!

Mangler du værktøj til dit gør-det-selv projekt, så har Easy Peasys værktøjsudlejning måske det, som du lige står og mangler.

Måske du har også kan lide disse blogindlæg..